Grupul de Actiune Locala – Vasile Stroescu
Grupul de Actiune Locala Vasile Stroescu a fost creat în baza implementării abordării europene LEADER în cadrul proiectului „Dezvoltarea comunităților rurale prin prisma abordării LEADER și a Grupurilor de Acțiune Locală”, finanțat de Fundația Elvețiană HEKS, și implementat de către Asociația Obștească „Pro Cooperare Regională”.
Grupul de actiune locala Vasile Stroescu
Crearea parteneriatului local în cadrul abordării LEADER este posibilăprin implicarea echilibrată a reprezentanților sectorului public – reprezentanților APL și instituțiilor publice din teritoriul GAL, a sectorului antreprenorial – prin implicarea reprentanților entităților juridice din domeniul antreprenoriatului agricol și nonagricol precum și a reprezentanților societății civile – asociațiilor obștești și ONG-urilor din regiune. Pe tot parcursul activității și funcționării GAL „Vasile Stroescu” a fost respectată echitatea și echilibrul intersectorial nu doar în rândul membrilor GAL, ci și în componența tuturor organelor GAL, nici unul dintre sectoare nedepășind 49% dintre drepturile de vot la nivel decizional. Transparența și deschiderea Grupului de Acțiune Locală a determinat aderarea noilor membri care au prezentat interes și implicare.
Programul LEADER. Dezvoltare rurala, program de formare gal.
Implicarea în parteneriat înseamnă că oamenii, organizațiile, instituțiile locale, care anterior erau „beneficiari” pasivi ai programelor de sprijin și politicilor de dezvoltare rurala, devin parteneri activi și conduc dezvoltarea teritoriilor lor.
Stabilirea hotarelor regiunii GAL „Vasile Stroescu”, crearea și consolidarea acestui parteneriat între cele 16 unități administrativ-teritoriale constituie pentru noi, locuitorii acestei regiuni, o oportunitate de aliniere la practicile europene privind dezvoltarea rurală, atragerea investițiilor pentru dezvoltarea strategică echilibrată a tuturor sectoarelor din teritoriu, iar acea perioadă de activitate de muncă în comun ne-au învățat să ne identificăm ca un tot întreg, pentru a face față mai ușor provocărilor cotidiene și celor de durată.
Pentru a impulsiona dezvoltarea economică în teritoriul nostru, ne-am trasat direcțiile pe care le vom exploata de comun acord, în cadrul Grupului de Acțiune Locală. Menționăm că SDL, cu cele trei obiective strategice identificate, va oferi oportunitatea implementării unui program de formare intensiv de dezvoltare durabilă a regiunii GAL pentru următorii 7 ani.
Tindem ca prin realizarea acestor obiective să transformăm teritoriul GAL-ului nostru într-o zonă prosperă, atrăgătoare din punct de vedere al infrastructurii economice și turistice dezvoltate, atât pentru locuitorii ei cât și pentru vizitatori și investitori.
GAL Vasile Stroescu este parte componentă a rețelelor naționale ce sprijină procesele de dezvoltare rurala: Rețeaua pentru Dezvoltarea Comunităților Rurale și Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova, activitatea căreia este direcționată, în special, în scopul acordării sprijinului pentru GALurile din RM, sprijin de care am beneficiat nemijlocit în procesul de dezvoltare GAL.
Cooperare
Principiul cooperării reprezintă desfășurarea unor proiecte comune cu grupuri similare în procesul de cooperare interteritorială și transnațională. Cooperarea interteritorială și internațională oferă o dimensiune mai largă dezvoltării locale în zonele rurale. Dezvoltarea parteneriatelor intersectoriale și intrasectoriale locale este urmărită pe tot demersal activității GAL.
Ca exemplu de cooperare facilitate și susținută de GAL cu un impact major pentru teritoriul GAL este reprezentată de inițiativă dezvoltării tematice GAL, prin crearea parteneriatelor de dezvoltare între crescătorii de plante aromatice și medicinale, pentru stimularea inovației prin intermediul schimbului de experiență, împărtășirii abordărilor eficiente și bunelor practici.
Caracterul integrat
Abordarea LEADER se implementează, în primul rând, pentru obținerea unor rezultate mai palpabile în ceea ce privește valorificarea resurselor locale, dar și creșterea nivelului de susținere a inițiativelor ”de jos în sus”.
Cu toate acestea, implementarea abordării LEADER nu ar trebui privită drept o competiție între acțiunile implementate de la nivel central și cele ”de jos în sus”, dar drept un instrument de interacțiune între nivelul central și local, în scopul obținerii rezultatelor pentru dezvoltarea zonelor rurale.
În contextul celor expuse mai sus SDL reprezintă un set coerent de acțiuni ce vizează atingerea obiectivelor locale, care contribuie la realizarea obiectivelor Strategiei Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală. La elaborarea obiectivelor strategice din prezenta SDL a fost pus un accent deosebit pe valorificarea potențialului, resurselor și specificului local, iar pentru obținerea unui effect sinergic cât mai mare posibil și sporire a competitivității se mizează pe dezvoltarea parteneriatelor și asocierea micilor producători, procesatori și furnizori în grupuri, rețele, clustere tematice.
Stabilirea conexiunilor și corelării logice între potențialul turistic terestru al zonei cuprinse de parteneriatul GAL, zonelor și ariilor protejate de Stat, monumentelor naturale și autenticitatea culturii locale, tradițiilor, monumentelor istorice, favorizează dezvoltarea progresivă a teritoriului drept o atracție turistică unică.
Caracterul integrat al SDL se reflectă prin diversitatea și aria de acoperire multisectorială a obiectivelor strategice definite, GAL „Vasile Stroescu” asumându-și un efort echitabil și eficient pentru o dezvoltare teritorială complexă. Măsurile de dezvoltare planificate sunt destul de complexe pentru asigurarea accesibilității implicării tuturor secttoarelor și partenerilor locali.
În vederea implementării SDL și atingerii obiectivelor prestabilite în perioada de inserție, 2018-2021, GAL „Vasile Stroescu” a accesat diferite granturi și activități de sprijin, prin Fonduri și Programe implementate de parteneri de dezvoltare naționali și internaționali.
Desfășurarea acțivităților date în vederea implementării SDL, a relevat încă odată valoarea adăugată a dezvoltării strategice teritoriale din punct de vedere integrat.
În SDL au fost incluse acțiuni și activități din diferite sectoare: economic, de mediu, social, cultural etc. Acțiunile și proiectele incluse în SDL sunt integrate în mod coerent și planificate minuțios, ținându-se cont și evidențiindu-se impactul diferitor factori de dezvoltare.
Totodată acest principiu ne oferă indiciile necesare executării armonioase a SDL, întrucât dezvoltarea durabilă presupune în sinea sa acțiuni integrate, cu impact general, de lungă durată. Cooperarea celor 3 sectoare în cadrul procesului de implementare a SDL este atât o necesitate, cât și o viziune a grupului nostru. Prin urmare, considerăm necesară interacţiunea partenerilor din toate sectoarele economiei locale, pentru a planifica şi pune în comun problemele din mediul în care locuim.
Un rol important în elaborarea SDL îl are corelarea conținutului abordat cu documentele strategice ale unităților administrativ-teritoriale din cadrul GAL: planurile de dezvoltare a localității și strategiile de dezvoltare locale. Rolul activității GAL a fost axat pe complementaritate și dezvoltarea zonei prin activități integrate și multisectoriale care vin în strânsă corelare cu prevederile strategice locale.
Obiectivele strategice ale SDL vin să completeze direct prioritățile naționale Strategia pentru agricultură și dezvoltare rurală în Republica Moldova 2014-2020 (SNDAR), precum și Strategia națională de dezvoltare „Moldova 2030” (cu privire la prioritățile modernizării sectorul alimentar, gestionarea durabilă a resurselor naturale și îmbunătățirea nivelului de trai în zonele rurale), „Strategie pentru dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii, precum și „Programul Național de Dezvoltare – 2025”. SDL dezvoltat în conformitate cu cerințele metodologice definite de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al republicii Moldova (Ordinul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova nr. 26 din 12.02.2021).
De asemenea obiectivele strategice stabilite în actuala strategie vin în corelare cu viziunea UE cu privire la dezvoltarea durabilă și corelează cu prevederile Agendei 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă. O importanță majoră în elaborarea acestora a servit analiza Strategiei de Dezvoltare raională a raionului Edineț 2021-2027 și Strategia Națională de Dezvoltare Regională a Republicii Moldova 2021 – 2027.
Grupul de Acțiune Locală „Vasile Stroescu” a fost creat în baza implementării abordării europene LEADER în cadrul proiectului „Dezvoltarea comunităților rurale prin prisma abordării LEADER și a Grupurilor de Acțiune Locală”, finanțat de Fundația Elvețiană HEKS, și implementat de către Asociația Obștească „Pro Cooperare Regională”.
Grupul de Acțiune Locală cuprinde suprafața a 16 unități administrativ-teritoriale, care includ teritoriul a 20 localităţi rurale din raionul Edineţ, dintre ele, 6 localităţi se află la frontiera Republicii Moldova cu România, acoperind o suprafață de 395,65 km2 și o populație totală de 26959 locuitori (conform datelor recensământului 2014). Zona se caracterizează printr-un relief caracteristic, localităţile fiind amplasate în locuri foarte pitorești cu stânci, grote, bazine acvatice și păduri. Ocupaţia de bază a băștinașilor este agricultura, aici se cultivă legume, fructe, cereale și peste tot este dezvoltat vităritul. De asemenea, populaţia băștinașă este cunoscută prin organizarea diferitor activităţi culturale, cu o bogată bucătărie tradiţională și obiceiuri locale specifice zonei.
În teritoriu, activitățile de dezvoltare a parteneriatului local au demarat în 2017, atunci când în urma apelului lansat de A.O. Pro Cooperare Regională, reprezentanții APL au semnat o solicitare de participare la concursul anunțat, pentru ca regiunea creată de cele 16 localități vecine să poată beneficia de posibilitatea de implementare a abordării LEADER.
În luna decembrie 2018, urmând principiul LEADER „de jos în sus”, respectând criteriile de valabilitate a Grupului de Acțiune Locală, cu contribuția echipei de implementare a A.O. Pro Cooperare Regională, ne-am oficializat parteneriatul, toți membrii GAL-ului semnând declarațiile de membru și Acordul de parteneriat teritorial. La fel, în acest context in luna februarie 2022 ne-am înregistrat în calitate de persoană juridică în conformitate cu legislația Republicii Moldova.
GAL „Vasile Stroescu” contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai pe teritoriul său prin aplicarea de acțiuni menite să sprijine antreprenoriatul local, inițiativele sociale și culturale, înființarea de asocieri și parteneriate favorabile zonei și atrage resursele necesare modernizării infrastructurii și serviciilor oferite populației.
GAL „Vasile Stroescu” este un teritoriu favorabil pentru un trai decent, pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor, accesibilitatea sporită a serviciilor și calitatea înaltă a infrastructurii de toate tipurile, cultura și spiritualitatea populației locale și este recunoscut la nivel regional și național datorită atractivității sale ECO-turistice.
INVESTIȚII TOTALE- 4978473 mdl
PROIECTE- 68