×

Luni - Vineri: 08:00 - 17:00

Grupul de Actiune Locala Edinet

GAL Vasile Stroescu cuprinde suprafata a 16 unitati administrativ-teritoriale, care includ teritoriul a 20 localitati rurale din raionul Edinet.

Grupul de Actiune Locala Edinet

GAL Vasile Stroescu a fost creat în baza implementării abordării europene LEADER în cadrul proiectului „Dezvoltarea comunităților rurale prin prisma abordării LEADER și a Grupurilor de Acțiune Locală”, finanțat de Fundația Elvețiană HEKS, și implementat de către Asociația Obștească „Pro Cooperare Regională”.

A fost creat în baza implementării abordării europene LEADER în cadrul proiectului „Dezvoltarea comunităților rurale prin prisma abordării LEADER și a Grupurilor de Acțiune Locală”, finanțat de Fundația Elvețiană HEKS, și implementat de către Asociația Obștească „Pro Cooperare Regională”.

Grupul de Actiune Locala Edinet

Grupul de Actiune Locala Edinet, GAL Edinet, cuprinde suprafața a 16 unități administrativ-teritoriale, care includ teritoriul a 20 localităţi rurale din raionul Edinet, dintre ele, 6 localităţi se află la frontiera Republicii Moldova cu România, acoperind o suprafață de 395,65 km2 și o populație totală de 26959 locuitori (conform datelor recensământului 2014). Zona se caracterizează printr-un relief caracteristic, localităţile fiind amplasate în locuri foarte pitorești cu stânci, grote, bazine acvatice și păduri. Ocupaţia de bază a băștinașilor este agricultura, aici se cultivă legume, fructe, cereale și peste tot este dezvoltat vităritul. De asemenea, populaţia băștinașă este cunoscută prin organizarea diferitor activităţi culturale, cu o bogată bucătărie tradiţională și obiceiuri locale specifice zonei.

Ocupaţia de bază a băștinașilor este agricultura, aici se cultivă legume, fructe, cereale și peste tot este dezvoltat vităritul. De asemenea, populaţia băștinașă este cunoscută prin organizarea diferitor activităţi culturale, cu o bogată bucătărie tradiţională și obiceiuri locale specifice zonei.

Teritoriul GAL „Vasile Stroescu” este unul omogen, constituit din teritoriile celor 16 UAT din componența parteneriatului, sate cu hotare commune acoperind o suprafață totală de 395,65 km2. Din cele 16 UAT, avem 4 comune, care include în componența lor câte 2 localități fiecare.

GAL Edinet

img 3218

În teritoriu, activitățile de dezvoltare a parteneriatului local au demarat în 2017, atunci când în urma apelului lansat de A.O. Pro Cooperare Regională, reprezentanții APL au semnat o solicitare de participare la concursul anunțat, pentru ca regiunea creată de cele 16 localități vecine să poată beneficia de posibilitatea de implementare a abordării LEADER.

În luna decembrie 2018, urmând principiul LEADER „de jos în sus”, respectând criteriile de valabilitate a Grupului de Acțiune Locală, cu contribuția echipei de implementare a A.O. Pro Cooperare Regională, ne-am oficializat parteneriatul, toți membrii GAL-ului semnând declarațiile de membru și Acordul de parteneriat teritorial. La fel, în acest context in luna februarie 2022 ne-am înregistrat în calitate de persoană juridică în conformitate cu legislația Republicii Moldova.

GAL „Vasile Stroescu” contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai pe teritoriul său prin aplicarea de acțiuni menite să sprijine antreprenoriatul local, inițiativele sociale și culturale, înființarea de asocieri și parteneriate favorabile zonei și atrage resursele necesare modernizării infrastructurii și serviciilor oferite populației.

GAL „Vasile Stroescu” este un teritoriu favorabil pentru un trai decent, pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor, accesibilitatea sporită a serviciilor și calitatea înaltă a infrastructurii de toate tipurile, cultura și spiritualitatea populației locale și este recunoscut la nivel regional și național datorită atractivității sale ECO-turistice.

Este un teritoriu favorabil pentru un trai decent, pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor, accesibilitatea sporită a serviciilor și calitatea înaltă a infrastructurii de toate tipurile, cultura și spiritualitatea populației locale și este recunoscut la nivel regional și național datorită atractivității sale ECO-turistice.

Acțiuni integrate și multisectoriale GAL Vasile Stroescu

În scopul dezvoltării teritoriului GAL, prezenta strategie de dezvoltare locală cuprinde acțiuni integrate și multisectoriale bazate pe interacțiunea partenerilor locali, în scopul dezvoltării echilibrate a teritoriului. Prin urmare, parteneriatelul GAL și SDL își propune să folosească legăturile dintre sectoarele locale pentru a crea beneficiile, sinergia și efectele de multiplicare. Acest lucru face posibilă analiza și luarea în considerație a nevoilor și resurselor zonei într-o manieră integrată pentru a atinge obiectivele comune dorite.

Totodată un accent deosebit este stabilit asupra obiectivelor și activităților cu potential major cear putea contribui cel mai mult la realizarea schimbărilor dorite în teritoriul GAL.

Însuși GAL-ul reprezintă o rețea de parteneri locali care, prin strategia sa, promovează legăturile între actorii locali în scopul dezvoltării locale. Rețelele locale, naționale și internaționale au o importanță majoră, deoarece conectează oamenii, experiența acestora, locurile și activitățile din zonele rurale.

Rețelele reunesc oamenii implicați și stau la baza proceselor legate de schimbul de cunoștințe, experiențe, inovație, etc. Rețeaua joacă un rol important în stimularea și susținerea colaborărilor.

GAL Vasile Stroescu este parte componentă a rețelelor naționale ce sprijină procesele de dezvoltare rurală: Rețeaua pentru Dezvoltarea Comunităților Rurale și Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova, activitatea căreia este direcționată, în special, în scopul acordării sprijinului pentru GALurile din RM, sprijin de care am beneficiat nemijlocit în procesul de dezvoltare GAL.

Inovație

GAL „Vasile Stroescu” sprijină și încurajează toate inițiativele și ideile care presupun valorificarea noilor cunoștințe, transferul tehnologic, precum și abordările inovatoare și implementarea tehnologiilor moderne, luând în considerare factorii și posibilitățile existente. În urma generării ideilor de proiecte au fost formulate diferite idei cu un anumit grad de inovație în regiune, unele fiind bazate pe identificarea de noi soluții pentru problemele existente, dar și pentru a oferi un suflu nou sectorului economic și celui social.

Astfel, în contextul actualei SDL ne asumăm implicarea în căutarea de răspunsuri noi la problemele existente ale dezvoltării rurale și să fim pe cât posibil, creativi și actuali în acțiunile noastre. Poziția fizico-geografică, structura solurilor alături de competența și experiența producătorilor locali în activitatea agricolă favorizează dezvoltarea microregiunii prin cultivarea diferitor culturi din spectrul fitotehnic pentru creșterea economică locală, însă o direcție inovativă a economiei locale o reprezintă dezvoltarea de viitor a sectorului plantelor aromatice și medicinale, care la moment este la o fază incipientă nu numai în cadrul microregiunii, dar și în general la nivel național. Cultivarea plantelor aromatice și medicinale este strâns legată de protecția mediului și a florei locale.

Experiența deja existentă pe domeniul plantelor aromatice, după cum ar fi lavanda în satul Gordineștii Vechi și plantelor medicinale în cadrul Mănăstirii Nașterea Domnului din Zăbriceni ne motivează și mai mult să diseminăm, promovăm și dezvoltăm acest la nivel de parteneriat GAL. În prezent GALul nostru este cel mai cunoscut pentru fitoceaiurile certificate ca produse ECO (din anul 2013), produse pe lângă Mănăstirea Zăbriceni (ceaiuri din plante și amestecuri: Bioceai, ceai „Zăbriceni”, Busuioc Moldovenesc, Ivan-ceai, mușețel, gălbenele, levănțică, mentă) și pentru siropurile inedite din flori din păpădie și din muguri de brad și pin. Recent fiind deschis un magazin în orașul Bălți.

În contextual dezvoltării inovative, ne-am propus nu doar susținerea acestui sector în viitorul apropiat, ci dezvoltarea complexă a acestuia, GAL „Vasile Stroescu” preluând o dezvoltare tematică unică, regională, devenind un promotor al acestui sector prin susținerea antreprenorilor locali, favorizarea asocierilor micilor producător, precum și promovarea experienței în rândul GAL-urilor din RM și de peste hotare.

În acest context, GAL „Vasile Stroescu”, cu susținerea financiară în cadrul Fondului Inovatorii LEADER — UE, GAL — Model de Dezvoltare Tematică, a elaborat și a inițiat implementarea unui Plan de dezvoltare a sectorului plantelor aromatice și medicinale (PAM), pentru anii 2022-2028.

Implementarea soluțiilor inovative va fi susținută de GAL „Vasile Stroescu” în contextual actualei SDL, trecând ca un fir roșu prin obiectivele și măsurile de dezvoltare cuprinse de strategie, dar și în criteriile pentru selectarea proiectelor ce vor fi susținute de către GAL. Evaluarea inovației va fi efectuată de către membrii Comitetului de Selectare, fiind luate în considerare atât caracterul inovativ authentic ce prezintă inovație la nivel de țară, cât și caracterul specific de „inovație” la nivelul teritoriului GAL, fiind implementată o abordare comună în ceea ce privește acest subiect.

Pentru a spori transparența procesului de evaluare a proiectelor, se vor oferi explicații clare, a criteriilor de evaluare pentru potențialii beneficiari, în cadrul Regulamentelor de concurs. Nu în ultimul rând, drept inovație în cadrul abordării LEADER este întregul proces de elaborare a strategiei, de implicare a comunităților locale în acest proces prin utilizarea metodelor noi și eficiente pentru asigurarea caracterului participative, inclusiv crearea parteneriatului de dezvoltare între trei sectoare diferite după concepție și orientare: public, civic și privat.

Parteneriate locale

Crearea parteneriatului local în cadrul abordării LEADER este posibilăprin implicarea echilibrată a reprezentanților sectorului public – reprezentanților APL și instituțiilor publice din teritoriul GAL, a sectorului antreprenorial – prin implicarea reprentanților entităților juridice din domeniul antreprenoriatului agricol și nonagricol precum și a reprezentanților societății civile – asociațiilor obștești și ONG-urilor din regiune. Pe tot parcursul activității și funcționării GAL „Vasile Stroescu” a fost respectată echitatea și echilibrul intersectorial nu doar în rândul membrilor GAL, ci și în componența tuturor organelor GAL, nici unul dintre sectoare nedepășind 49% dintre drepturile de vot la nivel decizional. Transparența și deschiderea Grupului de Acțiune Locală a determinat aderarea noilor membri care au prezentat interes și implicare.

Implicarea în parteneriat înseamnă că oamenii, organizațiile, instituțiile locale, care anterior erau „beneficiari” pasivi ai programelor de sprijin și politicilor de dezvoltare rurală, devin parteneri activi și conduc dezvoltarea teritoriilor lor.

Este de remarcat faptul că GAL „Vasile Stroescu” și-a remarcat identitatea și unicitatea prin abordarea inovatoare în domeniul asocierilor pentru dezvoltare. Totodată rămânând flexibili în corespundere cu principiile LEADER și în permanentă dezvoltare, capabili de a ne adapta rapid și să reacționăm în conformitate cu necesitățile de dezvoltare locală.

INVESTIȚII TOTALE- 4978473 mdl

PROIECTE- 68

INVESTIȚII TOTALE- 4978473 mdl

PROIECTE- 68

Facebook

Contacte